2012. január

Január elején végeztem el az utolsó simításokat a grafikai sorozatomon, ezzel gyakorlatilag az anyag bármikor kiállíthatóvá vált.   Ilyés Gábor írt Nyíregyházáról, látta a honlapomon a Szobrok, emléktáblák című könyvemet és kért egy példányt. Cserében felajánlotta az ő hasonló témájú könyvét Nyíregyházáról. Azt hiszem sikerült rájönnöm, hogy mi a gond a szemléltetőimmel. Túl sok a kép és túl sok a szöveg benne, ezért nehezen áttekinthető. Úgy döntöttem, hogy az év elején alaposan átválogatom, szelektálom a teljes anyagot. A szemléltetőim radikális válogatásán dolgozom. Ez egyben átcímezést, átszámozást is jelent.  Megjelentek a BBTE honlapján a karácsonyi felvételeim. Kiss Imola megkért, hogy január közepe táján beszéljek Mohy tevékenységéről románul a Mioriţa vendéglőben egy összejövetelen. Egy Bihar megyei tanítónő, Boros Gyöngyi módszertani segítséget kért tőlem a fokozati dolgozatához, felajánlottam, hogy elküldöm neki a DVD-t postán. Tovább folyattam a munkát a szemléltetőim átalakításán. Ez a egyik legfontosabb hagyatékom, nem véletlen, hogy ekkora figyelmet szentelek neki. Felhívott Thoroczkay Sándor, jó úton van Mohy Sándor szatmári emléktáblájának az ügye, elkérte a tábla tervét valamint egy méltatást Mohy tevékenységéről. Az emléktábla nem műanyagból, hanem márványból készül, szeretném, ha tartós lenne. Végh Béla Gáti István A szigorú szemüveg című versét küldte el, hogy készítsek hozzá képelemzést a Cimbora számára. Január 9-én beszéltem Mohy Sándor tevékenységéről a Mioriţa kistermében a Román Kultúra Napja alkalmából, talán sikerült kicsit népszerűsítenem ezt a kiváló festőt, aki történetesen a nagybátyám. Leadtam az RMDSZ székházban Thoroczkay részére az emléktáblához szükséges dokumentumokat. Borítókat terveztem két, Török Kajtár Enikő által szerkesztett kiadványhoz.. Megtudtam, hogy március 28-án tartok előadást a Szent István Kör tagjainak, meghívottaknak Mohy Sándorról. Rövidesen művészettörténeti sorozat közlését kezdem el a honlapomon. Újabb cikkeket, írásokat, tanulmányokat készítek elő. Aki folyamatosan közöl, annak ez szinte napi feladat. Megtudtam, hogy a budapesti OPKM (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum) archívumában tíz módszertani tanulmányom van jelenleg. A következő címen: BestBuyDoc.Com megtaláltam az egyik tanulmányomat: A gyermekrajzok olvasata, nem tudom, hogy került hozzájuk. Furcsa mód a honlapomról is ez a legolvasottabb írás. Megkezdtem a művészettörténeti összeállításom szövegét és képeit feltenni a honlapomra. Ez előreláthatólag egy hosszas folyamat lesz, kis lépésekben haladok majd. Mivel a honlapomon szerepeltek az elérhetőségeim, e miatt üzleti jellegűnek minősítették és néhány napra zárolták. Miután az adatokat kitöröltem, feloldották a zárolást. Elkészítettem Mohy Sándor tárlatához a plakát és katalógus, szórólap tervét. Újra rekordnézettsége volt a honlapomnak, ez az egyetlen ok, amiért még működtetem.

Muhi Sándor

Nyugdíjas tanár, grafikusművész, művészeti közíró.

Úgy gondolom, hogy az ezredfordulótól alapvetően megváltozott a kommunikáció módja és ennek köszönhetően minden esélyünk megvan arra, hogy a kultúra, művészet a szó szoros értelmében köztulajdonná váljék.

Nem hiszek abban, hogy van külön az elitnek és külön a tömegeknek szánt kultúra, művészet.

1945-ben Szatmárnémetiben születtem, apám ügyvéd, anyám tisztviselő volt. Nálunk az olvasás, a kultúra, a művészetek szeretete olyan természetes igény, mint másoknál a folyamatosan felmutatható anyagi gyarapodás. Hárman vagyunk testvérek, szülővárosomban érettségiztem, közvetlenül utána Kolozsváron rajztanári oklevelet szereztem, kicsit később művészeti muzeológiát végeztem a bukaresti N. Grigorescu Képzőművészeti Intézetben.