CD, DVD, honlap

A legfontosabb elméleti munkáim nem a könyvek, cikksorozatok vagy a műkritikai írások. Az utóbbi években készítettem három olyan DVD-t, amelyeknek hatalmas képanyaga és szövegrésze van, és amelyeket folyamatosan tovább bővítek, alakítok, frissítek, hiszen befejezhetetlenek. Ezek élő anyagok, nagyon sokan használják az itt összegyűjtött képeket, szövegeket, adatokat.

Ezek a következőek:

01: Képzőművészeti értékek leltára, A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye képzőművészeti leltára. Több tízezer felvételt, űrlapokat, valamint részletes leírásokat tartalmaz a templomokról, plébániákról. A felmérést, a begyűjtött anyag feldolgozását 1997-2008 között készítettem, kinyomtatott változata 12-14 kötetnyi anyag.

02: Szemléltetők. Szemléltetők, diplomamunkák, tanulmányok stb. találhatóak benne, több ezer rajz, fotó, több mint 700 oldalnyi szöveg, csak a tartalomjegyzék több mint 200 oldalas, egész kis szakkönyvtárnyi összeállításról van szó. 2009-ben sokszorosíttatta a kolozsvári BBTE szatmári tagozata, a jubileumi évkönyv mellékleteként jelent meg 500 példányban, azóta még nagyon sokat fejlesztettem, alakítottam, rendszereztem, bővítettem.

03: Szatmárnémeti — fotók, dokumentumfotók ezreit tartalmazza, az anyag túlnyomó része saját felvétel. Ugyanez az összeállítás tartalmazza PDF változatban néhány Szatmárról írt könyvem teljes anyagát is.

04: Honlap

Számomra az utóbbi évek egyik legnagyobb megvalósítása a honlapom (muhisandor.eoldal.hu) amely a grafika, helytörténet, rajztanítás, módszertan témakörében kínál gazdag és változatos anyagot. Ezt is a szükség hozta létre, kezdetben a tanítványaimnak, főiskolai hallgatóknak szántam, de úgy tűnik másoknak is igénye van az itt közzétett írásokra, illusztrációkra, hiszen eddig több mint 300 ezer látogatóm volt (2019. január). 2009. januárban kezdtem el az anyag összeállítását.

2017. január: Olvastam egy statisztikát a honlapomról, amelyet a népszerű oldalak között tartanak számon, az értékét 22-23000 dollárra taksálják.

 

2015. jún 6  Készítettem 35 kisfilmet, amelyekben Szatmár megye építészetét, képzőművészeti értékeit népszerűsítem, mutatom be. Megnyitottam egy saját Youtube csatornát, amelybe már fel is tettem négyet ezekből a kisfilmekből, de népszerűsítem ezeket a fészbuk oldalaimon is.

 

2016 febr 14    Létesítettem egy facebook oldalt a Sugárút részére, amelyen a kiadványt népszerűsítem.

 

2017. február 23: Készítettem egy új Facebook oldalt: Ágak-bogak, emberek címmel.

 

2017. november 28. Anyagtorlódás miatt létrehoztam a Vízháti Szamolcs facebook oldalt, két óra múlva 70 kedvelője lett.

 

2018. dec. 1. Az eoldal.hu topplistáján a honlapom a 126. helyen szerepel. Ez azért figyelemre méltó, mert ekkora látogatottsága a futballal, mulatós zenével, horoszkóppal, divattal, főzőcskével és más hasonló cukiságokkal foglalkozó oldalaknak van. Az enyém kultúráról, művészetről, helytörténetről, a vizuális nevelés módszertanáról szól.

Muhi Sándor

Nyugdíjas tanár, grafikusművész, művészeti közíró.

Úgy gondolom, hogy az ezredfordulótól alapvetően megváltozott a kommunikáció módja és ennek köszönhetően minden esélyünk megvan arra, hogy a kultúra, művészet a szó szoros értelmében köztulajdonná váljék.

Nem hiszek abban, hogy van külön az elitnek és külön a tömegeknek szánt kultúra, művészet.

1945-ben Szatmárnémetiben születtem, apám ügyvéd, anyám tisztviselő volt. Nálunk az olvasás, a kultúra, a művészetek szeretete olyan természetes igény, mint másoknál a folyamatosan felmutatható anyagi gyarapodás. Hárman vagyunk testvérek, szülővárosomban érettségiztem, közvetlenül utána Kolozsváron rajztanári oklevelet szereztem, kicsit később művészeti muzeológiát végeztem a bukaresti N. Grigorescu Képzőművészeti Intézetben.