Mezopotámia, India, Kína

Az ókori Kína művészete
A világ egyik legősibb civilizációja Kínában alakult ki, innen származik a papír, az iránytű, a nyomtatás, a puskapor, selyem, porcelán. Az egységes birodalom megalakulása óta (i.e. 3. század) fejlődik az építészet (a Kínai Nagy Fal, pagodák, paloták), a szobrászat, díszítőművészet (Agyaghadsereg, ezüst-, és bronzművesség), festészet. A kínai kultúra zárt világ volt a 19. századig, ettől az időtől az angolok révén ismerte meg Európa kultúrájukat, művészetüket.
Mezopotámia művészete
Folyamköznek is nevezik, hiszen ez a sokszínű, ősrégi civilizáció két folyam, a Tigris és az Eufrátesz között alakult ki az időszámításunk előtti 5. évezredben. Egyike a legősibb kultúráknak. Jellegzetes épület a zikkurat, az ékírásos agyagtáblákról sok adatot megismert az emberiség a térség történelméről, hitvilágáról. Jelentősen fejlődött itt a szobrászat, különösen a domborműveik kifejezőek, jó megfigyelő-, és ábrázolókészségről tanúskodnak. Önállóságát Mezopotámia i.e. a 6. században vesztette el, a perzsák, a rómaiak, később a bizánciak hódították meg.
India művészete
A természet szeretete, színes gazdagság, változatosság jellemzi a szubkontinens több ezer éves kultúráját. Nagyon fejlett ebben a térségben a díszítőművészet. Az építészeti alkotások közül megemlíteném a szobrokkal, domborművekkel gazdagon díszített sziklába vájt, illetve félig sziklába vájt templomokat valamint a sztúpákat. A szobrászatban kiemelkedőek a gyakran monumentális Buddha ábrázolások.

Muhi Sándor

Nyugdíjas tanár, grafikusművész, művészeti közíró.

Úgy gondolom, hogy az ezredfordulótól alapvetően megváltozott a kommunikáció módja és ennek köszönhetően minden esélyünk megvan arra, hogy a kultúra, művészet a szó szoros értelmében köztulajdonná váljék.

Nem hiszek abban, hogy van külön az elitnek és külön a tömegeknek szánt kultúra, művészet.

1945-ben Szatmárnémetiben születtem, apám ügyvéd, anyám tisztviselő volt. Nálunk az olvasás, a kultúra, a művészetek szeretete olyan természetes igény, mint másoknál a folyamatosan felmutatható anyagi gyarapodás. Hárman vagyunk testvérek, szülővárosomban érettségiztem, közvetlenül utána Kolozsváron rajztanári oklevelet szereztem, kicsit később művészeti muzeológiát végeztem a bukaresti N. Grigorescu Képzőművészeti Intézetben.